alla krok

Spara värde med kärlek: ett nytt liv för ett gammalt, förfallet hus

De flesta av de förbipasserande såg byggnaden i Buda, som var i dåligt skick, som en fastighet som skulle rivas, men dess nuvarande ägare räddade den inte bara, bevarade platsens anda, utan återupplivade den med färger och ljus.

Ska vi renovera det gamla huset eller snarare bygga ett helt nytt? Detta är ett allvarligt dilemma för familjer i en beslutssituation. Även om det är baserat på erfarenhet är det senare helt klart det enklare sättet, Zília och Tamás tänkte inte så. Parets ögon var på att spara värde, och de insisterade på att använda varje tillfälle för att rädda byggnaden och bevara så många av de ursprungliga elementen som möjligt.

värdebesparande vardagsrum
De stoppade stolarna i den ljusa matsalen ärvdes från hennes mormor; olika lampor ger rätt belysning för alla aktiviteter och humör. foto: György Darabos

– Den magiska trädgården och atmosfären fångade oss direkt, och det här var det viktigaste för oss. Därför ville vi anförtro utarbetandet av planerna åt en arkitekt som tänker som vi. Det fanns inget sätt att vi ville ha ett vitt kubhus med antracittak. Slutligen, efter ett långt letande, hittade vi Petrik Adrienn, och planerna blev klara inom ett år. Vi hade två huvudmål i åtanke: att skapa rymliga, öppna ytor och att släppa in mycket ljus genom stora fönster, säger Zília.

Hemligt rum och slottstorn

värdebesparande kök
Den stora väggytan i det mycket använda köket är klädd med färgglada, blommönstrade tapeter, som värdinnan blev kär i vid första ögonkastet. foto: György Darabos

I huvudsak är bara huvudväggarna kvar från den ursprungliga byggnaden. Nu, på den helt återfödda bottenvåningen, finns det gemensamma rummet, det öppna köket-matsalen-vardagsrummet. Den del som är fäst vid huset används för närvarande för att odla plantor och för rekreation, men barnen hänvisar bara till det som ett hemligt rum, eftersom det kan nås genom en dörr gömd i köksmöblerna.

värdebesparande sovrum
Arrangemanget av de stora fönstren i sovrummet är noggrant planerat så att trädgårdens träd är nästan på armlängds avstånd även när man ligger i sängen. foto: György Darabos

– Den gamla spiraltrappan var ett speciellt element som vi ville behålla länge för att spara värde, men i sista stund bestämde vi oss för att riva den. Sedan gjordes den nuvarande trappan. Vi ritade sovrummet på övre plan – ovanför det hemliga rummet. Eftersom taket var tvungen att bytas ut där höjde vi den synliga strukturen som ett visuellt element, vilket ger platsen en slags slottstornsatmosfär – Zília fortsätter presentationen av sitt hem.

värdebesparande skänk
Den gamla skänken tillhörde en gång Tamás mormor, de patinerade möblerna renoverades av en specialist och målades rosa. foto: György Darabos

Utrustningen sattes ihop av vår värd, med hjälp av Ditta Krivarics, bloggaren till Otthonkommandó har varit hans flickvän länge.
– Redan från början fick vi en slags vetorätt, så att vi inte råkar göra något fel, säger han med ett leende och tillägger sedan: – Men jag valde verkligen huvudelementen.

Du kan läsa hela reportaget i majnumret av Lakáskultúra, leta efter tidningen på försäljningsställena!

Lákáskultúra Online finns där på Facebook och det på Instagram för! Gilla oss för de senaste inredningstrenderna, kreativa idéer och fräsch information om tidningen, samt besök www.lakaskultura.hu, där vi väntar på dig med nya lägenheter och tips varje dag!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button