trädgårdsskötsel

Skapa ett mysigt dubbelrum med dessa fantastiska färgkombinationer

Som retreat- och relaxrum kräver dubbelrummet särskild uppmärksamhet när det kommer till inredning. Efter att ha kontrollerat rummets mått är nästa uppgift för alla inredningsprojekt i denna miljö (även innan du väljer möbler!) att välja färgpalett.

Eftersom färgerna vi använder för att dekorera en miljö i hög grad påverkar hur vi mår när vi är i den. Till exempel är blått förknippat med lugn och självförtroende. Medan grönt är färgen på natur, hopp och hälsa, representerar orange energi och entusiasm.

Börja med att definiera antalet färger i din palett

Vilka färger får inte saknas i inredning av parets mysiga sovrum? Antalet färger kan begränsas till bara en om du vill ha ett monokromt utrymme eller vill komponera en större variation av färger. För en enda miljö fungerar det vanligtvis bra att välja upp till 5 färger.

Välj de färger som kommer att ingå i din palett

Och om du tvivlar på hur du kombinerar olika färger är färghjulet ett bra verktyg. Detta verktyg, även kallat färghjulet, representerar på ett förenklat sätt de färger som det mänskliga ögat uppfattar.

  • Primärfärger, alltså färger som inte skapas genom att blanda andra färger. De är: gul, blå och röd;
  • Sekundärfärger skapas genom att blanda två primärfärger. De är: grön, lila och orange; och även
  • Tertiära färger erhålls genom att blanda en primärfärg med en sekundärfärg.

Det kan till och med verka komplicerat vid första anblicken, men arrangemanget av cirkeln gör användningen ganska intuitiv. Du kan välja mellan analoga färger som ligger bredvid varandra i cirkeln. Eller gå för mer kontrast och välj komplementfärger som finns på motsatta sidor av färghjulet. Ett annat alternativ är att rita en liksidig triangel för att hitta tre komplementfärger uppdelade.

Det är värt att notera att vitt och svart är färger som inte finns på färghjulet. Så om du vill ha med båda eller en av dem i din dekoration, reservera lite utrymme i din palett!

Hitta den perfekta nyansen av varje färg

I färghjulet hittar vi färgerna i deras mest levande tillstånd. Men när vi pratar om att skapa en palett är det viktigt att prata inte bara om färg utan också om ton.

Tonen har att göra med mängden ljus som finns i den färgen. Ju mer ljus, desto närmare är färgen vitt, och ju mindre ljus, desto närmare svart är den färgen. Därför, från en enda färg, kan vi skapa ett stort utbud av färger, från de ljusaste till de mörkaste. Och det gör det möjligt att till exempel inreda en miljö med en enda färg. De olika tonerna i kombination garanterar djup och balans i rummet.

I dubbelrummet är ljusare toner viktigt för att säkerställa en mer avslappnad och lugn miljö. De mörkare tonerna kan användas både för kontrast och för att göra miljön mörkare. Allt beror på stilen som rummet kommer att dekoreras med.

Taggar: sovrum, sovrums färgpalett, sovrums mysiga färgpaletter, sovrumsinredning, välja rätt färgpalett, mysiga färgpaletter, dekorationer, heminredning, inredning

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button