alla krok

Från en gammal snickeriverkstad till ett magiskt hotell: vi besökte Hotel Botanica

Den gamla snickeriet har väckts till liv igen, ägaren Ágnes Bálint har skapat ett litet hotell med en magisk atmosfär i den vackra slottsparken: det här är Hotel Botanica.

Under många år inhyste Dánszentmiklós i Pest County huvudkontoret för Ágnes Bálint och Kéttemplom Gallery. I den tallskuggade trädgården vid slottet Plósz, i en gammal industribyggnad, inrättades en verkstad för möbeltillverkning och restaurering av gamla föremål. Målningen gjordes i en annan byggnad, och det fanns även ett lager på fastigheten. Ett showroom skapades i huset för de färdiga delarna och de som väntar på renovering.

verkstad
Foto: György Darabos

Där allt finns för avkoppling

Denna spännande, kreativa värld, riket för den inhemska experten på vintagestil, är nu en ö av lugn och frid. Hit kommer gäster som vill koppla av och varva ner för en helg, men de håller även större företagsevent och romantiska bröllop i den trevliga lantliga miljön.

– Idén att skapa Hotel Botanica uppstod under en svår period – minns Ágnes. – Dels visade det sig att byggnadens takkonstruktion behövde renoveras och 2011 byttes taket slutligen ut, och dels minskade även omsättningen på Kéttemplom Gallery till följd av den ekonomiska krisen avsevärt, vilket uppmuntrade oss att använda byggnaden på ett annat sätt.

Att medvetet förbereda sig för den nya funktionen, redan innan renoveringen, togs hänsyn till inkluderingen av vinden under designen.

verkstad
Foto: György Darabos

– Vårt befintliga showroom var mer som ett lager, men jag har alltid velat placera våra verk i en naturlig miljö, i en riktig livsmiljö. Därför kom det upp för mig att vi kunde skapa rum där uppe, där vi kunde presentera olika versioner av den lantliga stilen samtidigt. Och när vi väl har möblerat lokalerna fint kan vi till och med hyra ut dem… – säger ägaren.

Åtta rum och en frukostmatsal ordnades på övervåningen. Samtidigt flyttades verkstaden till en annan flygel av byggnaden och i stället byggdes en rymlig reception och en ny trappa.

Även om den lugna byn inte har många attraktioner, upptäckte stadsbor som letade efter lugn på landsbygden snabbt det mysiga lilla hotellet. Botanica blev populärt på kort tid, gästerna älskade det på grund av de rikliga frukostarna, den eleganta inredningen och den vänliga atmosfären.

Bitar som väcker gamla minnen

När inredaren såg att det var dags att vila lite så sålde han Tvåkyrkans galleri. Sedan flygeln på Hotel Botanica, som hittills använts som verkstad, frigjordes, blev det möjligt att bygga ut den – vilket var nödvändigt eftersom allt fler företagsevent anordnas i pensionatet.

verkstad
Foto: György Darabos

– Eftersom vi vann en yta på 200 m2 skapade vi en restaurang och hade till och med plats för två rum – förklarar Ágnes. – Jag sålde inte lagret tidigare, så jag dekorerade den nyskapade delen med de här bitarna som är viktiga för mig och väcker personliga minnen.

Det centrala inslaget i restaurangen är ett indiskt skåp, detta spektakulära föremål inspirerade interiören, färgen på väggen anpassades till dess slitna mörkgröna färg. Grönt syns inte bara på väggen utan även på väggbeklädnaden och bardisken. Själva garderoben placerades mellan ett av fönstren och dörren till uteplatsen på baksidan. Tack vare anslutningen till terrassen, vid varmt väder, kan restaurangen, som ursprungligen hade plats för tjugotvå personer, bekvämt ta emot många fler gäster. De spektakulära, enorma bilderna är förstoringar av medeltida gravyrer.

verkstad
Foto: György Darabos

“Jag tog med originalbitarna från Avignon för några år sedan, och de passar perfekt i Botanica eftersom de skildrar skörden av medicinalväxter och trädgårdsväxter”, förklarar Ágnes.

En starkare nyans av bilderna syns även på andra element, till exempel den kungliga blå på lamporna. En del av möblerna i restaurangen gjordes av Ágnes i samarbete med Kéttemplom Galéria, som överfördes till den nya ägaren, och borden producerades i verkstaden flyttade till den nya platsen. Restaurangen och de två rummen är i perfekt harmoni med de äldre rummen. Boróka- och Bodza-rummen är väl åtskilda från restaurangen och öppna från en gemensam vestibul. Gästerna kan också ta med sina fyrbenta husdjur till det djurvänliga området, varför golvet är täckt med keramiska plattor.

“Vi förbereder oss alltid för semestern med glädje, och vi inredde huset med stor kärlek”, säger Ágnes.

Överflödet av blommande lökväxter, äggen utlagda på en monter i flera våningar och kaninen förvandlar verkligen atmosfären till påsk på Hotel Botanica, såväl som i Örthuset – vi presenterade det senare i vårt oktobernummer 2019, och på www.lakaskultura.hu genom att klicka här du kan titta inuti.

Om hotellet med en speciell atmosfär du kan se fler bilder genom att klicka på dem.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button