trädgårdsarbete

Dansk känsla av liv i Buda: ett elegant hem

Patrícia Perjési, ägaren till denna lägenhet i Budas gröna bälte, blev förälskad i dansk design under sina år i Köpenhamn, vilket i grunden definierar hennes eget designade hem.

Kontrasterande nyanser, naturliga element av hög kvalitet, ren design – när vi tittar runt i lägenheten i skandinavisk stil får vi en känsla av att vi inte är i Budapest, utan i Köpenhamn. Naturligtvis är detta ingen tillfällighet: ägaren-designern tillbringade år i den danska huvudstaden, och under denna tid var han helt fängslad av den lokala kulturen, arkitekturen och designen. Efter hemkomsten vände Patrícia, som har en examen i ekonomi och IT, sin uppmärksamhet på inredning.

Första projektet: designa ditt eget drömhus

danska hembudan vardagsrum
Utifrån ägarens idé gjordes väggen av enkla träribbor, som utgör samlingspunkten i vardagsrummet, med hjälp av en snickare. Foto: Gergő Gosztom

“Jag fick jobb på ett mjukvaruutvecklingsföretag, men något saknades i mitt liv, jag ville ha ett jobb med ett uttryckligt och påtagligt slutresultat. Jag studerade inredning, och mitt första självständiga projekt var mitt eget hem, där jag skötte allt. från början till slut, från planering till utförande”, förklarar vår värd.

Danskt hem i Buda, vita fönster
Interiören i de ursprungligen körsbärsfärgade träfönstren målades vitt för att perfekt matcha interiörens stil. foto: Gergő Gosztom

Ägaren inledde omvandlingen av lägenheten på 55 m2 med fasta idéer: han bestämde sig för att totalrenovera den, trots att fastigheten var i gott skick. Även om han såg att den hade många fördelaktiga egenskaper, kände han att han kunde få ut mer av den genom att tänka om planlösningen.

danskt hem i Buda
Soffbordet med marmorskiva är en av de definierande delarna av lägenheten, den karaktärsfulla möbeln togs från Danmark till vardagsrummet i lägenheten i Buda. foto: Gergő Gosztom

“Byggnaden är inte gammal, men den ritades utifrån ganska förlegade principer, med separata rum och massor av dörrar. Jag saknade förvaring och praktiska lösningar. Designen föll inte riktigt min smak heller, olika beklädnader användes vilket gjorde att utrymmena ännu trångare och trångare, säger Patrícia, som från början funderade på ett rymligt och ljust hem.

Som ett första steg togs dörren mellan vardagsrummet och hallen bort och öppnade därmed upp utrymmena helt. Laminatgolv lades överallt – förutom badrummet – så lägenheten verkar rymligare.

Praktiska, eleganta förvaringslösningar

Danskt hem i Buda, arbetshörna
Separation med färger: arbetsområdet i hörnet av sovrummet blir en självständig enhet tack vare den grönmålade väggdelen. foto: Gergő Gosztom

Även om design är viktigt för vår värd, ägnade han lika mycket uppmärksamhet åt utformningen av funktionerna. Eftersom för mycket möbler påverkar känslan av rymd negativt löste han förvaringen med ett praktiskt garderobsrum, som han skapade av den tidigare tvättstugans öppning från hallen, och han lät bygga in många inbyggda garderober i väggen.

Danska hemma Budan nät
Förutom köket dyker även svart upp på väggen bakom sovsängen, vilket enligt designern främjar avkoppling som en mörk färg. foto: Gergő Gosztom

“Jag designade delen under sängen utifrån liknande principer, sänglinneställen som tillverkas här kan passa till många saker”, visar Patrícia runt och avslöjar sedan att badrummet var den största utmaningen för henne, eftersom hon insisterade på att ha ett badkar och extra förvaringsutrymme i ett rum med liten golvyta.

Danska hem Buda spa
Rena, moderna inslag i badrummet också. foto: Gergő Gosztom

– Till slut bytte vi ut kylaren mot en handdukstork och tog bort bidén, så som tur var passade badkaret in, säger designer-ägaren och tillägger att badrummet nu är hans favoritrum i lägenheten.
Patrícias gamla dröm var en vit, parkettmönstrad träbeklädnad. Han hade inte lägenheten ännu när han bestämde sig för att han definitivt skulle ha en i sitt hem.

Enkelhet, tydlighet, tidlöshet

Som ett resultat av åren i Danmark föddes idén om det ovanliga, spektakulära svarta köket; den dominerande färgen återkommer på flera punkter i rummen. Och en del av belysningsarmaturerna kom faktiskt från de nordiska länderna.

Danska hem Buda terrass
Terrassen, som fungerar som ett utökat vardagsrum, omger nästan lägenheten och erbjuder en underbar utsikt över staden. foto: Gergő Gosztom

“Den enkelhet, renhet och tidlöshet som kännetecknar skandinavisk inredning är riktmärken för mig”, betonar Patrícia, “men generellt sett gillar jag också hur nordeuropéer behandlar utrymmen.” Det danska inflytandet känns inte bara i mitt eget hem, eftersom det fortfarande definierar mitt förhållningssätt och designstil.”

Tack vare GOAHOME, Mobili Mania, H&M Home, Zara Home,
för IKEA och Hephaistos varuhus.

Lákáskultúra Online finns där på Facebook och det på Instagram för! Gilla oss för de senaste inredningstrenderna, kreativa idéer och fräsch information om tidningen, samt besök www.lakaskultura.hu, där vi väntar på dig med nya lägenheter och tips varje dag!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button